Webwinkels overtreden de wet bij retourzendingen

Ruim de helft van alle Nederlandse webwinkels houdt zich niet aan de wettelijke regels die gelden voor het retour sturen van een aankoop.

Dat concludeert de Consumentenbond dinsdag op basis van onderzoek bij ruim tweehonderd webwinkels (Strongbow lijst-webwinkels-24-8-2015). Ruim de helft van deze webwinkels heeft een keurmerk.

De bond plaatste per webwinkel drie verschillende bestellingen en stuurde de producten binnen de wettelijke bedenktijd van veertien dagen terug. Webwinkels betaalden regelmatig het aankoopbedrag te laat terug of maakten een verkeerd bedrag over.

 

Te laat

Bij maar liefst 57 procent van de onderzochte webwinkels werd het aankoopbedrag van minstens één van de bestellingen te laat teruggestort na de retourzending of ging op een andere manier de mist in. In totaal veertien winkels lapten bij alle bestellingen de regels aan de laars.

Wettelijk gezien hebben consumenten veertien dagen bedenktijd en moet het aankoopbedrag, als de gehele zending retour wordt gestuurd, binnen veertien dagen na de retourzending teruggestort zijn.

Grote webwinkels als H&M, Bol.com en Bijenkorf houden zich volgens het onderzoek wel aan de regels.

 

Retour zenden

Volgens de bond ontmoedigen sommige webwinkels retourzendingen in zijn geheel door omslachtige procedures te handhaven. Bovendien worden in 42 procent van de gevallen de originele bezorgkosten niet terugbetaald terwijl dat wettelijk wel moet als de volledige zending wordt geretouneerd.

Opmerkelijk is dat de webwinkels slechter scoren dan in het onderzoek van vorig jaar. Toezichthouder ACM is onlangs begonnen met een campagne om informatie rond retourzendingen op websites te verbeteren.

 

Keurmerken

Webwinkels die aangesloten zijn bij Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk blijken zich niet beter aan de regels te houden en betaalden net zo vaak te laat terug als webwinkels zonder keurmerk. De Consumentenbond waarschuwt ervoor dat keurmerklogo\’s soms ten onrechte worden gebruikt: \”Kijk op de ledenlijst van de keurmerkinstanties of de webwinkel ook echt is aangesloten.\”

Er zijn in Nederland 45.000 webwinkels waarvan 2.200 zijn aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg en 4.200 bij Webshop Keurmerk.

Bron: NU.nl